Grafsteen Marcus Mallius

Voor gemeente Rijnwaarden maakte Reszto een betonnen reproductie van een oude Romeinse grafsteen. Deze grafsteen werd ooit gevonden bij het uitbaggeren van een rivier bij de plaats Herwen. De opgraving behoort tot één van de belangrijkste Romeinse archeologische vondsten in Nederland. Mede doordat er op de steen vermeld werd waar de Romeinse soldaat(Marcus Mallius) gestationeerd was.

De plaats Carvium(nu Herwen) stond beschreven op de steen, iets wat normalitair niet veel gedaan werd op Romeinse grafstenen. Carvium was een belangrijke plek in het Romeinse Nederland, hier stond een Castellum(Romeins fort) op de plek waar de Rijn en Waal bij elkaar kwamen. De Rijn was vroeger de grens van Romeins Nederland, een strategische plek en een middel om goederen en mensen te transporteren.

De gemeente Rijnwaarden wilde een reproductie dicht bij de plek waar de steen ooit gevonden was. Reszto maakte een mal van een gipsen afdruk die ooit van de originele steen gemaakt werd en bewerkte de kopie zodat hij op de originele oude grafsteen leek. De originele grafsteen staat in het museum “het Valkhof” in Nijmegen.

Krantenartikel 1

Krantenartikel 2

Tekst op steen Marcus Mallius

  • Originele grafsteen in Museum "De Valkhof".

  • Kopie van de Romeinse grafsteen.

  • Kopie van de Romeinse grafsteen.

  • Onthulling door de burgemeester.