3D geprinte beelden Teylers museum
Over het project
3D geprinte beelden Teylers museum geproduceerd door Reszto in samenwerking met diverse print-en afwerkingsspecialisten.
De originele beelden in Haarlem waren uitgehakt in marmer en stonden al jaren buiten op het binnenterrein van het Teylers huis. Toen het Teylers huis ook openbaar werd voor publiek wilde het museum de beelden naar binnen halen en restaureren. De beelden waren “versuikerd”, d.w.z. het marmer was door weer en wind aangetast. Het eens zo gladde marmeroppervlak werd grof en korrelig en ook minder sterk en samenhangend. Hierdoor bleef er sneller vuil op zitten en werden de beelden ook steeds minder gedetailleerd.
De originele beelden gingen naar binnen en er moesten nieuwe beelden op die plaatsen komen te staan. Doordat het oppervlak grof en korrelig was geworden leek het ons geen goed idee om een siliconen mal van de beelden te maken. Er was een mogelijkheid dat er siliconenolie in het beeld zouden trekken, dit risico wilden we niet lopen.
Er werd daarom een 3D scan gemaakt van de beelden. Deze 3D scan is gebruikt om de beelden 3d te printen. Dit gebeurd met grote resinprinters en door het grote volume kunnen de beelden in een paar delen geprint worden. De 3D geprinte beelden worden later geassembleerd met een sterke epoxylijm zodat er niks meer te zien is van de deelnaden.
De geprinte beelden worden gewapend aan de binnenkant met rvs draadeinden en ook in de voet word een grote rvs plaat verlijmd. Hierdoor ligt het zwaartepunt onderin en blijven de beelden goed op hun sokkel staan, ze werden hier immers los op neergezet. De 3D geprinte beelden worden in zijn geheel ook nog gevuld met een hard PU schuim voor extra stevigheid.
Als laatst worden de 3D geprinte beelden gemarmerd conform de originele beelden. Afgewerkt met een extra matte laklaag zodat ze niet van echt te onderscheiden waren.
Een prachtige opdracht om aan te werken met de nieuwste reproductietechnieken.