Beeldje zakkendragerssteeg Utrecht

De Zakkendragerssteeg is een bekend straatje in Utrecht van zo’n 130 meter lang, gelegen tussen de Oudegracht en het Vredenburg. Voor de Vereniging Grachtstegen Utrecht maakte Reszto een reproductie van het beeldje van de zakkendrager om daar op te hangen.

Het oorspronkelijke beeldje(ook een replica van het houten origineel) hangt op een poort bij Oudegracht 237. Achter deze poort zat vroeger de wachtruimte van het zakkendragersgilde. Zakkendragers waren sjouwers die vroeger de koopwaar en producten droegen van de gracht naar de opslag /winkel.

De Vereniging Grachtstegen wilde ook graag een reproductie voor in de Zakkendragerssteeg in Utrecht. In deze steeg werd rond 1580 een wachtruimte gebouwd voor de dragers die het noorden van Utrecht werkzaam waren. Rond 17e eeuw gingen ze ook echt wonen in en rond die “Zakkendragerssteeg”. De straatnaam met betrekking tot dit beroep komt in 1619 voor het eerst voor en in verloop van tijd zal dit ook de defintieve naam worden voor de steeg.

Hierdoor leek de Vereniging Grachtstegen het gepast om ook een kopie van dit beeldje op te hangen in de Zakkendragerssteeg.

De beschilderde kopie die Reszto gemaakt heeft is daar nu te bewonderen.

Informatie Zakkendragers-steeg Utrecht

  • Beeldje in Zakkendragerssteeg Utrecht.

  • Bordje met tekst bij beeldje.

  • Detail van zakkendrager.