Domtoren van restmateriaal

Een mini Domtoren van restmateriaal, gemaakt van puin wat is vrijgekomen bij de restauratie van de Dom. Ik liep al jaren rond met dit idee voordat het in 2022 echt uitgevoerd kon worden.

Toen er bekend werd dat je een idee kon indienen om iets te maken met puin van de Dom heb ik mij meteen aangemeld. Het plan van de Brokkenmakers was om het restmateriaal van de Dom circulair te gebruiken. En niet als opvulmateriaal voor onder snelwegen wat er normaal gebeurde met stenen bouwafval.

Er waren veel aanmeldingen voor deze ideeënwedstrijd van lokale Utrechtse makers. Er was namelijk veel soorten steen te vergeven, van grote ornamenten tot containers vol met puin van de Domtoren. Ik had alleen het puin nodig wat ik later weer zou vermalen tot fijn zand en grind. De ideeën varieerden van Domsteen keramiek tot grote kunstwerken van zandstenen ornamenten, mijn idee was wat simpeler. Een mini Domtoren van restmateriaal in verschillende afmetingen.

Ik ontwierp de nieuwe Domtoren samen met Studio Raket een oud-collega van de Createur, de plek waar ik mijn atelier heb. Het 3D-ontwerp gebruikte ik om een harsprint te maken, waar later weer gietmallen van gemaakt werden.

Het fijngemalen Domsteen mixte ik met een duurzame kunsthars en goot hiermee nieuwe miniaturen van de Dom. Een prachtige Domtoren van restmateriaal was geboren, genaamd “A Piece of Me”. In het beeldje kan je duidelijk de stukjes Domsteen zien zitten, wat het een natuursteenachtig uiterlijk geeft. Én met elke verkoop gaat er een 10% terug naar de Domtoren voor de realisatie van het lichtkunstwerk.

Deze mini Domtorens “A Piece of Me'” zijn bij mij te koop op mijn webshop koopdedom.com.